Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΒΟΜΒΑ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...

Πρατήριο Υγρών Καυσίμων: Οδός  Μοναστηρίου 90, Κορδελιό Θεσσαλονίκης
Βρέθηκε βόμβα αεροπορίας β'παγκόσμιου πολέμου σε περιοχή της Θεσσαλονίκης στις 1 Φεβρουαρίου 2017, κάτω από τη γη ενός βενζινάδικου εντόπισαν οι εργάτες, κατά την διάρκεια έργων για κατασκευή δεξαμενής φυσικού αέριου.

Γράφει ο δημοσιογράφος: Κουμπλής Χαράλαμπος
Στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού και της πυροσβεστικής υπηρεσίας για προληπτικούς λόγους. Η βόμβα βρέθηκε σε βάθος πέντε μέτρων.

 Επίσης, έσπευσε εγκαίρως ο δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου Πέτρος Σούλας, στο πρατήριο υγρών καυσίμων όταν ενημερώθηκε άμεσα και δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η βόμβα αεροπορίας αποκαλύφθηκε κατά την εκσκαφή για την κατασκευή μίας δεξαμενής σε ιδιόκτητο χώρο. Έχουν έρθει τα βυτιοφόρα από τα Ελληνικά Πετρέλαια προκειμένου να αντλήσουν τα καύσιμα και να μπορέσει ο στρατός να απενεργοποιήσει και να αφαιρέσει τη βόμβα. Εμείς από την πλευρά μας αντιδράσαμε άμεσα, φτάσαμε αμέσως στο χώρο γιατί έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε τους πολίτες. Με τη βοήθεια της δημοτικής αστυνομίας θα ειδοποιήσουμε τους κατοίκους των όμορων οικοδομών, προκειμένου να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους για όσο χρειαστεί».

Από το 1943 άρχισαν τα εγγλέζικα αεροπλάνα να βομβαρδίζουν τις γερμανικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Η βόμβα βάρους 200 κιλών παρέμεινε για 74 σχεδόν ολόκληρα χρόνια στα έγκατα της γης, στην δυτική Θεσσαλονίκη, όπου αποκαλύφθηκε ευτυχώς έγκαιρα και φυλάσσεται ήδη στην περιοχή από άνδρες της αστυνομίας, προκειμένου να εξουδετερωθεί από τους αρμόδιους της ομάδας ειδικών πυροτεχνουργών που θα φθάσουν Θεσσαλονίκη από την Αθήνα.

Έχει ξεκινήσει το σχέδιο εκκένωσης στο Κορδελιό, προκειμένου να μεταφερθεί σε ασφαλή χώρο η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε βενζινάδικο. Χθες το ΕΚΑΒ μετέφερε σε δομές άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άλλωστε προβλεπόταν.

Στο σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα βρέθηκαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Ε.Σ., καθώς και τηλεοπτικά συνεργεία που πραγματοποίησαν ζωντανές συνδέσεις μπροστά στο πρατήριο υγρών καυσίμων.

Περίπου 1000 αστυνομικοί συμμετείχαν στην διαδικασία εκκένωσης από κατοίκους της γύρω περιοχής, χτυπώντας πόρτα-πόρτα στα σπίτια της περιοχής και υπενθύμισαν στους κατοίκους την άμεση αποχώρηση τους, ενώ στην επιχείρηση περιφρουρούσαν την περιοχή κόκκινης ζώνης σε ακτίνα 1.900 μ. το σημείο στο οποίο βρέθηκε η βόμβα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο μεταφοράς πληθυσμού σε περίοδο ειρήνης στη σύγχρονη Ελλάδα, καθώς οι αρχές απομακρύναν περίπου 72.000 ανθρώπους από τις εστίες τους. Η ακτίνα της επιχείρησης, το σχέδιο της οποίας οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφορά τους δήμους Κορδελιού- Ευόσμου και Αμπελοκήπων- Μενεμένης.

Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης που εκκενώνεται, και μεταφέρθηκαν όλοι οι πολίτες σε ασφαλές μέρη όπως: ''Σχολεία,γήπεδα,γυμναστήρια''. 



Όταν παρευρέθηκε στο σημείο η ομάδα πυροτεχνουργών του στρατού, έστησε ανάχωμα με σακιά από άμμο γύρω από το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε η βόμβα, και ξεκίνησαν την διαδικασία εξουδετέρωσης της βόμβας.

Οι αστυνομικοί άρχισαν τις περιπολίες στις υπό εκκένωση περιοχές με στόχο την προστασία περιουσίας των κατοίκων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.



Έξι πυροτεχνουργοί θα αφαιρέσουν τον πυροκροτητή και στη συνέχεια να μεταφέρουν την βόμβα σε ασφαλή χώρο. Το έργο της απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας έχει αναλάβει η ομάδα ναρκαλιείας 112, που έχει απενεργοποιήσει δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και σε άλλες περιοχές. Στη συνέχεια η βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.


Στις 10 το πρωί της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2017,ενεργοποιήθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από το πρατήριο καυσίμων στην οδό Μοναστηρίου 90, στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Από νωρίς τα ξημερώματα οι άνδρες της αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός για τη φύλαξη της περιοχής.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με επιτυχία η διαδικασία αδρανοποίησης της βόμβας που ήταν κατοχής πολέμου, από πυροτεχνουργούς του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).   



Η διαδικασία ήταν σύντομη που είχε διάρκεια μόλις 20 λεπτά και στην όλη υπόθεση δεν προέκυψαν προβλήματα. 

Το μήκος της βόμβας είναι 1,5 μέτρο και το βάρος της 275 λίβρες, ενώ σε περίπτωση έκρηξης, κατά τον κ. Φανιό, τα θραύσματά της θα μπορούσαν να σκοτώσουν κάποιον αν βρισκόταν σε απόσταση 1800 μέτρων.

Μετά τις 2 το μεσημέρι έφευγαν από το σημείο ο ελληνικός στρατός,ελληνική αστυνομία,εκαβ,πυροσβέστες.



Εκτός από το στρατιωτικό όχημα όπου τοποθετήθηκε η βόμβα με γερανό για την απομάκρυνση της βόμβας από την πόλη της Θεσσαλονίκης όπου βρισκόταν για 12 μέρες στην περιοχή Κορδελιού και οδός μοναστηρίου 90, συμμετείχαν στην ακολουθια περιπολικά της αστυνομίας,πυροσβεστικό όχημα και ασθενοφόρο. 



Την διαδρομή που ακολούθησε η πομπή όταν ξεκίνησε από Κορδελιό ήταν: Οδός Μοναστηριού-στη συνέχεια στην Περιφερειακή Οδό-έπειτα στην Αερογέφυρα Σταυρούπολης-από εκεί στην έξοδο της πόλης Θεσσαλονίκης κι είναι το Δερβένι-Τελικός προορισμός στο πεδίο βολής στον Ασκό. 









Ο επικεφαλής επιχείρησης πυροτεχνουργών για την εξουδετέρωση της βόμβας σημειώνει:

ότι «η εξαιρετικά καλή κατάσταση της βόμβας, ενείχε κινδύνους για τους πυροτεχνουργούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση απενεργοποίησής της, κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν σε καλή κατάσταση και στο εσωτερικό γι'αυτό μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εκραγεί». Τα στελέχη του ΓΕΣ από το τμήμα ΤΕΝΞ εκτός τις αμοιβής τους ενώ κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους από την δυσκολία εξουδετέρωσης βόμβας, παίρνουν 15 ευρώ επιπλέον. 

Να επισημανθεί ότι ο ελλαδικός χώρος αποτέλεσε διαχρονικά λόγω της γεωγραφικής του θέσης να διεξαχθούν αρκετές μάχες στον πόλεμο, να κατακτήσουν λίγη ελληνική γη που είναι πλούσια σε πάσης φύσεως εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Διοικητής του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς Θωμάς Δαούτης και τον Υπολοχαγό του ΤΕΝΞ Ευστάθιο Λαγό, που διετέλεσε επικεφαλής της ολιγομελούς ομάδας, η οποία κατέβηκε στον λάκκο, εκεί όπου υπήρχε η βόμβα στο Κορδελιό να την απενεργοποιήσουν.





O Κρατήρας στο Πεδίο Βολής Ασκού Προφήτης από την καταστροφή της Βόμβας

«Στη Θεσσαλονίκη βρισκόμαστε και στο στρατόπεδο Γκόνου, στο πλαίσιο των εργασιών του ΤΑΡ όπου από τα 200 συνολικά στρέμματα, μας έχουν μείνει για εκκαθάριση 12-13 στρέμματα, έχοντας ήδη εξουδετερώσει 23.000 πάσης φύσεως πυρομαχικά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΤΕΝΞ.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου