Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΈΓΚΡΙΣΗ ΥΕΘΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ Α/ΓΕΣ ΜΑΝΩΛΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΝΗ-90 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

Α/ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς Και ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος
Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος υπέγραψε την παραλαβή ΝΗ-90 ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό,  στις 31 Ιανουαρίου εγκρίθηκε η απόφαση για τη λειτουργία σταθμού αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ύστερα από άποψη πρώην Α/ΓΕΣ Χρήστου Μανωλά.

Γράφει ο Κουμπλής Χαράλαμπος:


Υπασπιστής του ΥΕΘΑ διακριτικά κάτι ψιθύρισε στο αυτί του υπουργού. Ο Καμμένος είπε στον υπασπιστή του να μεταφέρει, στον “κ.Αρχηγό Μανωλά,ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν δεν ελέγξουμε την σύμβαση”. Ο τρόπος της απάντησης του ΥΕΘΑ με τον οποίο διαχειρίστηκε δημόσια το θέμα για τα ΝΗ-90 προκάλεσε αίσθηση αναφερόμενος στην κρίση της Χώρας κι έστειλε το μήνυμα ότι ο Α/ΓΕΣ θα αποστρατευθεί.     

Ο πρώην Α/ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς ως καταδρομέας έδινε μεγάλη σημασία να απόκτηση περισσότερα μεταχειρισμένα ελικοπτέρα, όπως ήθελε τα Chinook και Black Hawk που οι ΗΠΑ διέθεταν στην Ελλάδα για την ταχύτατη μεταφορά δυνάμεων στα νησιά προς αποφυγή διωκτικών αρχών για προσφυγικό και κατά της εγκληματικότητας Αλβανών ληστών στα βόρεια σύνορα. Γι'αυτό θεωρούσε χρήσιμα τα ετοιμοπαράδοτα ελικόπτερα στην πολεμική αεροπορία που θα μπορούσε να είχε ο στρατός στη διάθεση του.

Οι Καμμένος-Μανωλάς συμφωνούσαν ότι η σύμβαση αγοράς ελικοπτέρων είναι κάτι παραπάνω από προβληματική για την συντήρηση 10 πολεμικών αεροσκαφών. Δεν συμφωνούσαν αργότερα όλοι με το σχέδιο του Α/ΓΕΣ όπως μεταξύ αυτών και ο ΥΕΘΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος στις 31 Ιανουαρίου, φέρεται να άλλαξε γνώμη στην τότε άποψη του πρώην Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού Χρήστο Μανωλά.

Ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, εξουσιοδοτήθηκε με την υπογραφή της τροποποίησης νόμου υπ'αριθμού 5 που διέταξε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ΥΕΘΑ, για παραλαβή ετοιμοπαράδοτων και μεταχειρισμένων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών να κατάκτηση ο Ελληνικός Στρατός Ε.Σ., την οποία είχε αναλάβει γνώμη υπόψιν του ο πρώην Α/ΓΕΣ.

CH-47D
Υπενθυμίζεται ότι μετά από τέσσερις τροποποιήσεις αρχικής σύμβασης 034Α/03 του πεντάγωνου με την κυβέρνηση να αγοράσουν 20 αεροσκάφη από της ΗΠΑ στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 4 για την έκδοση ειδικών επιχειρήσεων και εκπαίδευσης στρατιωτών-στελεχών, το πρόγραμμα οδηγήθηκε σε εμπλοκή στις 19 Φεβρουαρίου 2015 μετά την πρωτοβουλία του ΥΕΘΑ να διακόψει την εκτέλεση της σύμβασης, αρνούμενος την παραλαβή του 12 ελικοπτέρου ύστερα από την γνώμη του  Α/ΓΕΣ κατά την διάρκεια θητείας.

CH-47D CHINOOK ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΩΝ ΕΚΑΒ
UH-60 USA BLACK HAWK
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α/ΓΕΣ ΚΑΙ ΥΕΘΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

ΥΕΘΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ


ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ
Α/ΓΕΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ





ΥΕΘΑ ΚΑΜΜΕΝΟΣ-Α/ΓΕΣ ΜΑΝΩΛΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου