Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΦΠΑ 24%: Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος





  Με την αύξηση του ΦΠΑ σε 24%, αναμένονται ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα, κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου.
Άρθρο γνώμης: Θεοδώρα Ορφανουδάκη
  Απορίας άξιον καθώς σε ένα κράτος που βρίσκεται η οικονομία του σε ύφεση, το ποσοστό του ΦΠΑ πρέπει να μειώνεται, και όχι να αυξάνεται. Ας μη ξεχνάμε ότι και η Κομισιόν σε παλαιότερη έκθεση της αναφέρει ότι: «Η αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα».
  Από τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη του έλληνα έχει μειωθεί, με ποιο σκεπτικό αυξάνετε και τον Φόρο Προστιθέμενης αξίας; Με αυτόν τον τρόπο τι προσπαθείτε να πετύχετε; Με απλά λόγια, ο κύκλος της οικονομίας έχει να κάνει με την αγοραστική ικανότητα των πολιτών ενός κράτους, οι οποίοι παράγουν και καταναλώνουν. Στο σύστημα αυτό υπάρχουν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες και αυτές απασχολούν εργαζόμενους, και ουσιαστικά ζουν από την ανάγκη των πολιτών να καταναλώσουν. Με τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται συνεχώς η συνέπεια είναι ότι μειώνονται και οι καταναλωτικές δαπάνες ενός σπιτιού. Η περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει περισσότερη οικονομική ανέχεια, ο κόσμος δεν θα ψωνίζει άρα θα συνεχίσουν να κλείνουν επιχειρήσεις. Και εδώ που βλέπουμε Ανάπτυξη, που τόσα χρόνια ανάπτυξη ακούμε μα ανάπτυξη δεν βλέπουμε; Το αντίθετο, θα λέγαμε.
  Διανύουμε τον 6ο χρόνο οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Οι κυβερνήσεις αλλάξαν χέρια ουκ ολίγες φορές. Υποσχέσεις, εκλογές, δύο υπηρεσιακές κυβερνήσεις, βλέπε Λουκά Παπαδήμο το 2011 και από το πρόσφατο παρελθόν την Βασιλική Θάνου.
  Κάθε κόμμα, μετά το 2009, αφότου μπήκαμε στις μνημονιακές δίνες, πριν αναλάβει την εξουσία παρουσίαζε προτάγματα αντιμνημονιακής ρητορικής, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για λάθος χειρισμούς στον τομέα της Οικονομίας.
  Η ιστορία κρίνεται από τα αποτελέσματα και κανένας από τους έχοντες κατά καιρούς την εξουσία δεν έπραξε αυτά που υποσχέθηκε, αντίθετα έβαλε σε εφαρμογή τα ίδια και χειρότερα μέτρα από τους προηγούμενους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου