Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥΣ




Προβληματισμένοι οι δικηγόροι αναφορικά με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.


 Την αντίθεσή τους στην απόφαση για χαλάρωση του πλαισίου αποχής από τα καθήκοντά τους εκφράζουν οι δικηγόροι της χώρας. Γράφει η Κατερίνα Παρασκευοπούλου

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κύριο Βασίλη Αλεξανδρή, αποφάσισε μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων της χώρας από τα καθήκοντά τους, με ορισμένες όμως διαφοροποιήσεις. Συγκεκριμένα τροποποιήθηκε το πλαίσιο εκδίκασης υποθέσεων και περιλαμβάνει όχι μόνο τα αδικήματα, που βαίνουν προς παραγραφή αλλά παράλληλα τα αυτόφωρα και τους κρατούμενους. Η μεγάλη αλλαγή όμως ήρθε στο επίπεδο των καταθέσεων των δικογράφων, στην απελευθέρωση δηλαδή της κατάθεσης αγωγών και αιτήσεων για όλες τις διαδικασίες πλην της τακτικής (διαφορών με αντικείμενο πάνω από 20.000 ευρώ) και των διαταγών πληρωμής.
Οι δικηγόροι εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους δυσαρεστημένοι από αυτή την εξέλιξη καθώς συμπληρώθηκαν σχεδόν πέντε μήνες πλήρους αποχής από τα καθήκοντά τους. Θεωρούν ότι οι καταθέσεις δεν πρέπει να γίνονται καθώς αποτελεί τον κυριότερο μοχλό πίεσης προς το κράτος, αφού κατ’ αυτό τον τρόπο το τελευταίο στερείται πληθώρα εσόδων. Η Μαρία Παρασκευά, δικηγόρος αναφέρει: «Αφού τόσους μήνες δε δουλεύουμε καθόλου, δε δικάζουμε και δεν καταθέτουμε, νομίζω ότι δεν έχει νόημα να χαλαρώσουμε τώρα» ενώ προσθέτει «Θα έπρεπε τώρα να έχουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, γιατί αυτό περίμενε η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να σταματήσουμε, όπως έκαναν οι συμβολαιογράφοι». Παράλληλα η Μαρία Παπαδοπούλου, δικηγόρος τονίζει: «Διαφωνώ με το πλαίσιο των αδειών. Όταν λέμε ότι κάνουμε αποχή πρέπει να είναι συνολική, έτσι μόνο δημιουργούμε μεγάλο κενό στο δημόσιο ταμείο, μόνο έτσι θα καταφέρουμε κάτι.»
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι δικηγορικές φωνές, που ζητούν την πλήρη διακοπή της αποχής από τα καθήκοντά τους. Την περασμένη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης περίπου 300 δικηγόροι αντιτάχθηκαν στη συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου με την αιτιολογία ότι λόγω της πολύμηνης αποχής από την εργασία τους είναι ένα βήμα πριν την οικονομική εξαθλίωση, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα των γραφείων τους αλλά και στο βιοπορισμό των οικογενειών τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου