Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Η "πρώτη φορά αριστερά" και η αποδόμηση της


Όταν αναφερόμαστε στην αριστερά, δεν αναφερόμαστε μόνο στο κυβερνών κόμμα αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα που το υποστηρίζουν, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζεται μόνο στους ΑΝΕΛ για να εξασφαλίζει την απαραίτητη κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και στους πολιτικούς σχηματισμούς οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο ενισχύουν την κυβερνητική πολιτική ψηφίζοντας μνημόνια και τα μέτρα τους.

Της Αθηνάς Τόλια


Οι ΑΝΕΛ παρόλο που δεν ανήκουν ιδεολογικά στον ίδιο χώρο με το κόμμα του κ. Τσίπρα εντούτοις στη βουλή υπερψηφίζουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η υπόλοιπη «σκληρή» (παραδοσιακή) αριστερά, δηλαδή το ΚΚΕ, παίζει εδώ και χρόνια το ρολο του πολύ καλά καταγγέλλοντας τα μνημόνια, καταψηφίζοντας τα άρθρα του, καταδικάζοντας την αντιλαϊκή πολιτική και πολλά άλλα, στην ουσία όμως κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που φαινομενικά διακηρύσσει. Κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο site της βουλής και εντοπίζοντας την ψηφοφορία στην διάσκεψη των Πρόεδρων για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την ψήφιση του νέου αριστερού μνημονίου μπορεί κανείς πολύ εύκολα να αντιληφθεί ότι σύσσωμο το «μνημονιακό τόξο» με 10 ψήφους ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η Ολομέλεια και να ψηφιστεί άμεσα το μνημόνιο με μια διαδικασία-παρωδία. Το ΚΚΕ που δήθεν αντιτίθεται στο μνημόνιο, με τους εκπροσώπους του Λαμπρούλη και Καραθανασόπουλο τι έκανε; Ψήφισε «ΠΑΡΩΝ» (όπως πρότεινε και για το δημοψήφισμα του Ιουλίου) εξυπηρετώντας για ακόμη μια φορά τα συμφέροντα των τοκογλύφων! Γιατί εάν το ΚΚΕ ψήφιζε «ΟΧΙ» η ψηφοφορία θα ήταν ισόβαθμη και με την ψήφο της Προέδρου της Βουλής, η οποία θα υπερίσχυε, η διαδικασία θα ξεκινούσε την επομένη το πρωί και έτσι θα μπλοκάρονταν το επικείμενο Eurogroup.

Τα κόμματα βρίσκονται σε θέση η οποία μπορεί να προκαθορίσει το αποτέλεσμα σε οποιαδήποτε ψηφοφορία επηρεάζοντας έτσι το αποτέλεσμα σε καίρια ζητήματα για την χώρα μας.

Όπως για παράδειγμα τα ζητήματα της οικονομίας, με το κόμμα της Χρυσής Αυγής να καταθέτει λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου πρόταση νόμου για τη μη χρηματοδότηση των κομμάτων για την διενέργεια τους, γεγονός που θα αν γινόταν αποδεκτό θα εξασφάλιζε πολύτιμους πόρους στα κρατικά ταμεία αντί αυτοί να σπαταληθούν χωρίς κανέναν έλεγχο από τα υπόλοιπα κόμματα που χρωστάνε στο δημόσιο εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς, όμως, η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή αφού ξανά με απόλυτη πλειοψηφία και συσπείρωση τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου», όπως αρέσκονται να αυτοπροσδιορίζονται, την καταψήφισαν, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν για αυτά κρατικό χρήμα και να το στερήσουν παράνομα από τη Χρυσή Αυγή.

Για ποιο λόγο όμως ασχολούμαστε με την αριστερά, είναι άραγε η μόνη υπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας; Και βέβαια όχι, αλλά είναι το ίδιο υπεύθυνη και συνένοχη κι ως εκ τούτου καλό θα ήταν να μην προβάλει υποκριτικά το ψευτοαριστερό της πρόσωπο και το δημοκρατικό της προφίλ, όταν εισηγείται νόμους αντισυνταγματικούς και εθνικά επικίνδυνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου