Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Τα μεγαλύτερα μνημεία της Θεσσαλόνίκης

Ο Λευκός Πύργος είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα αυτής της πόλης. Είναι ένα οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα.  Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι ένα από τα πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.  







Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ένα από τα πιο όμορφα αγάλματα της πόλης. Βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δίπλα από τον Λευκό Πύργο. Αναπαριστάνει ο Μέγας Αλέξανδρος να ιππέυει τον Βουκεφάλα, το πολεμικό του άλογο που τον συνόδευε σε όλες του τις μάχες για 20 χρόνια. Είναι έργο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα. Το ύψος του αγάλματος είναι 6 μέτρα και έχει βάρος 4 τόνους. Το συνολικό ύψος μαζί με το βάθρο ανέρχεται στα 11 μέτρα.





Καθώς πηγαίνεις στην πλατεία Αριστοτέλους ακριβώς πριν το Αρχαιολογικό χώρο του  Ρωμαϊκού Φόρουμ, βρίσκεται το άγαλμα του Ελευθέρου Βενιζέλου. Έχει πάρει τις πιο σημαντικές αποφάσεις που επηρέασαν την Ελλάδα τον 20ο αιώνα έπαιξε καθοριστικό ρολό σε μια σειρά από γεγονότα που αποδείχθηκαν μείζονος σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Όσο ήταν πρωθυπουργός κατάφερε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες τις Ελλάδος. Ήταν ένας πολύ σημαντικός πολιτικός.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου