Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Τηλεόραση και Οικογένεια


     Εντύπωση προκάλεσε το καινούριο διαφημιστικό σποτ γνωστής αλυσίδας καταστημάτων παιχνιδιών, με την Άντζελα Δημητρίου να τραγουδάει σε διασκευή στίχων τη γνωστή επιτυχία της <<και ποια θυσία>>.
     Πιο συγκεκριμένα, την βλέπουμε να τραγουδάει ντυμένη στα μαύρα, κρατώντας μια λαμπάδα και πίσω της πλήθος κόσμου. Στο τέλος εμφανίζεται ένας νεαρός άντρας που της δίνει ένα πασχαλινό αυγό για να τσουγκρίσουν, όπως ορίζει το γνωστό έθιμο. Τότε εκείνη του λέει το επίμαχο <<χτύπα σαν άντρας>>.
     Υπήρξε μερίδα κόσμου που θεώρησε την διαφήμιση καθαρά χιουμοριστική, αλλά και άλλοι που την αντιλήφθηκαν ως σεξιστική, με αμφιλεγόμενα μηνύματα για τους ανηλίκους. Σε αυτό το σημείο ανοίγει ένα μεγάλο θέμα σχετικά με το κατά πόσο η τηλεόραση και τα προγράμματα που προβάλλει, αποτελεί μέσο διαμόρφωσης της συμπεριφοράς των ανηλίκων.
     Η Μαρία Τζαγκαράκη, ψυχολόγος εξηγεί ότι: <<Σίγουρα, η τηλεόραση και τα πρότυπα που προβάλλονται σε αυτήν αποτελούν ένα μεγάλο μέσο επιρροής. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιληφθεί ένα παιδί την πληροφορία εξαρτάται αφενός από την ηλικία του, αφετέρου από το πως θα την επεξεργαστεί μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας>>Συνεχίζει λέγοντας ότι: <<Σημαντικό ρόλο εδώ διαδραματίζει τόσο το αξιακό σύστημα της οικογένειας, όσο και ο τρόπος παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων: όταν προσφέρεται στο παιδί ένα πλαίσιο να συζητήσει όσα βλέπει στην τηλεόραση, τον κύριο λόγο για το νόημα που θα τους προσδώσει έχει η οικογένεια>>.
     Η εύκολη λύση είναι να δαιμονοποιούμε ό,τι μας περιβάλλει, ενώ η μεγαλύτερη ευθύνη αναλογεί στον καθένα ξεχωριστά. Στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού, πρωταρχικό ρόλο παίζει η οικογένεια. Είναι γεγονός ότι η έλλειψη χρόνου από μεριάς των ενηλίκων, ευνοεί την περισσότερη χρήση της τηλεόρασης από ανηλίκους χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο όμως, το δυνατό πρότυπο ενός γονιού, είναι σημαντικότερο στα μάτια του παιδιού από μια τηλεόραση,.Οπότε η εκτόξευση <<κατηγορώ>> σε ό,τι βλέπουμε προκύπτει από έναν φόβο ή μια αμφιβολία για το κατά πόσο καλή δουλειά έχει γίνει όσον αφορά την διαπαιδαγώγηση. Μια οικογένεια που δίνει το χρόνο και το χώρο στα μικρότερα μέλη της να μιλήσουν για πράγματα που τους προβληματίζουν, δεν υπάρχει λόγος να φοβάται. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο επί της ουσίας διάλογος και προβληματισμός.
     Τα πάντα είναι θέμα επιλογής. Στα τηλεχειριστήρια υπάρχει ένα πλήθος επιλογών και κουμπιών. Η σημαντικότερη όλων των λειτουργιών είναι το on/off.

Θεοδώρα Ορφανουδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου