Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Καλλιτεχνική δράση στην παραλία Θεσσαλονίκης

     
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα τέχνης, οι εκπαιδευόμενοι των τμημάτων ζωγραφικής και χαρακτικής των εργαστηρίων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών της Έ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν τα έργα τους στο γυάλινο κτήριο δίπλα από το Μακεδονία Παλλάς.

Γράφει η Θεοδώρα Ορφανουδάκη

Εσωτερική άποψη από το εσωτερικό του γυάλινου κτηρίου


  

Οι περαστικοί σταματούσαν για να δουν.
 Το γυάλινο κτίριο, δίπλα στο Μακεδονία Παλλάς, γέμισε από τις έργα των εκπαιδευόμενων των εργαστηρίων. Οι εκπαιδευόμενοι σε πλήρη δράση, δημιουργούσαν ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, δίνοντας τη δυνατότητα στους περαστικούς να σταματήσουν, να θαυμάσουν και να ρωτήσουν. Στο εξωτερικό του γυάλινου κτιρίου, μπορούσε να δει κανείς ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, ενώ ταυτόχρονα στο εσωτερικό οι καλλιτέχνες εργαζόταν.

Όπως δηλώνει η Εύη Κυρμακίδου, εκπαιδεύτρια του τμήματος ζωγραφικής: «Σήμερα βγήκαμε έξω τα δύο τμήματα, για να δείξουμε στον κόσμο τι προσφέρουν τα εικαστικά εργαστήρια του Δήμου και τον πολιτισμό που θέλουμε να προάγουμε».

Δείγμα την δουλειάς των καλλιτεχνών.
Οι εκπαιδευόμενοι είναι διάφορων ηλικιών από πολύ μικρές μέχρι και πολύ μεγάλες. Οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι, που έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Οι άνθρωποι που απευθύνονται στα εργαστήρια έχουν σαν σκοπό να μάθουν αλλά και να απασχοληθούν δημιουργικά.

«Στόχος μας είναι οι εκπαιδευόμενοι να γίνουν καλλιτέχνες, να τους δώσουμε τα βήματα προκειμένου να δούν την τέχνη με ένα άλλο μάτι. Αρχικά να αποτυπώνουν αυτά που τους μαθαίνουμε και στη συνέχεια να βάζουν και την δική τους σφραγίδα μέσα στο έργο τους», δηλώνει χαρακτηριστικά η κα Έυη Κυρμακίδου.

Μερικά από τα χαρακτικά έργα
Όπως αναφέρει ο Βασίλης Αλεξάνδρου, εκπαιδευτής του τμήματος χαρακτικής: «Η χαρακτική είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική που δυστυχώς λόγω της παιδείας δεν την ξέρει πολύ ο κόσμος. Είναι πολύ λίγα τα σχολεία που κάποιος μαθητής γνωρίζει για την χαρακτική. Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε οποιοδήποτε κάλεσμα».
Τα εργαστήρια της Έ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, παρέχουν μια ευρεία γκάμα τμημάτων εκμάθησης εικαστικών. Τα τμήματα αυτά, εκτός από τη ζωγραφική και τη χαρακτική, περιλαμβάνουν και κατασκευή κοσμημάτων, κοπτική- ραπτική, παιδικό σχέδιο κα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα τα οποία παραδίδονται 3 ώρες την εβδομάδα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 30 ευρώ μηνιαίως και τα εργαστήρια βρίσκονται στην οδό Πέτρου Συνδίκα 24.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου