Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Τι γνωρίζεις για την Πρώτη Ανάσταση;



 Κρότοι, ήχοι από μεταλλικά αντικείμενα ή από τα στασίδια, και δάφνες, συνθέτουν την εικόνα στις εκκλησίες το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου κατά την διάρκεια της Πρώτης Ανάστασης σε όλη την Ελλάδα.
Γράφει η Θεοδώρα Ορφανουδάκη
 Πρόκειται για ένα έθιμο, που τηρείται από τις αρχές της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Όπως αναφέρει ο Πάτερ Παύλος, ιερέας της ενορίας Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης, η εκκλησία θέλοντας να συμβολίσει την «Εις Άδου κάθοδο», δηλαδή το πώς ο Χριστός ελευθέρωσε τις ψυχές και νίκησε τον Άδη, πετάει δάφνες. Για αυτό την ώρα που ο Χριστός πατάει τα παραθυρόφυλλα,  η εκκλησία ψάλλει «Ανάστα ο Θεός, κρίνον πάσα την γην». Την ίδια στιγμή που ψάλλει ο ιερέας, ακούγονται κρότοι από μεταλλικά σκεύη, ένας συμβολισμός που θέλει να δείξει το πώς ο Κύριος της ζωής και του θανάτου, σπάει τα δεσμά του Άδη και αιώνιους δεσμούς. Όπως τονίζει ο Πάτερ Παύλος: «Το Ανάστα, συμβολίζει την ψυχική και πνευματική ανάταση του ανθρώπου από την ταπείνωση που υπέστει από τον θάνατο». Ο θόρυβος από τα μεταλλικά αντικείμενα, συνδέεται με το τροπάριο που λέει ότι «Πύλας χαλκάς συντρίψας και μοχλούς αιώνιους συναλλάσας». Η εκκλησία όρισε, η Πρώτη Ανάσταση να γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, επειδή έγινε χωρίς την παρουσία κανενός. Το γεγονός το έμαθαν πρώτα οι μυροφόρες, όταν πήγαν να αλείψουν το σώμα του Χριστού με μύρο και ένας Άγγελος τους είπε ότι δεν βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς. Έπειτα το έμαθαν και οι μαθητές.
 Αυτή η παράδοση τηρείται από τις περισσότερες ενορίες και η καθεμία την αποτυπώνει με τα ίδια σύμβολα, αλλά με διαφορετικό τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου