Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Τουρίστας για μια μέρα στη Θεσσαλονίκη


 Η Θεσσαλονίκη, η νύμφη του Θερμαϊκού, η συμπρωτεύουσα της Ελλάδας που η ομορφιά της ξεκινάει από ψηλά, από τα κάστρα και φτάνει χαμηλά στην θάλασσα, στο λιμάνι και στον Λευκό Πύργο.




Γράφει η Σμαράγδα Στεγιαννίδου




 Χαρακτηριστικοί δρόμοι,μικρά στενά που θυμίζουν ότι είσαι σε νησί, μεγάλες λεωφόροι για να σου θυμίζουν ότι βρίσκεσαι στην πόλη και φυσικά η πιο γνωστή από όλες, η λεωφόρος Νίκης.Η παραλιακή όπως αλλιώς είναι γνωστή, αυτός ο δρόμος που από όποια μεριά και να γυρίσεις το κεφάλι σου θα αντικρύσεις ή τον Λευκό Πύργο ή το λιμάνι ή τον Θερμαϊκό.Και αν βρίσκεσαι στο ύψος της Αριστοτέλους και κοιτάξεις από την μεριά της πλατείας, θα δεις τα σπίτια εκεί στα κάστρα.

  Εκεί στα Βυζαντινά κάστρα που ποιος Θεσσαλονικιός όταν ήταν νέος δεν πήγαινε να ΄΄αράξει΄΄  με την παρέα του.Με τις καφετέριες που μπορείς να κάθεσαι ώρες να αγναντεύεις τη θέα, με τους δρόμους και τα δρομάκια δίπλα ακριβώς στα τείχη που περνάς και όπου και αν κοιτάξεις βλέπεις την ιστορία της πόλης.




 Πλατείες, αρχαιολογικοί χώροι, θεματικά πάρκα, εκκλησίες με στοές και κατακόμβες είναι κάποια από τα πολλά διατηρητέα που έχει η Θεσσαλονίκη και αξίζει να δεις.Η πόλη συνδιάζει το παλιό με το καινούριο, το μοντέρνο με το συντηρητικό, αλλά το κάνει τόσο αρμονικά που δεν μπορείς να μην μείνεις μαγεμένος.
 Η πιο πολυπερπατημένη πλατεία, η πιο γνωστή και αγαπητή απο μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες, η πλατεία Αριστοτέλους.Ενώ την ανεβαίνεις συναντάς το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και καθώς την κατεβαίνεις φτάνεις ολοένα και πιο κοντά στην θάλασσα.


  Μπορείς να σταθείς και να την κοιτάζεις, αλλά μπορείς να συνεχίσεις να περπατάς στην παραλιακή και να φτάσεις στον Λευκό Πύργο.Το μνημείο-σύμβολο της πόλης.    


   Και από εκεί ξεκινάει ένα έργο που μεταμόρφωσε την παλιά παραλία σε έναν μοναδικό χώρο αναψυχής.Δώδεκα θεματικά πάρκα, όπως του Νερού,της Μουσικής, του Ήχου που μπορείς να θαυμάσεις ενώ περπατάς στη νέα παραλία.


 Όσα και να πούμε για αυτήν την πόλη δεν θα φτάσουν για να περιγράψουν την ομορφιά της και τη ζεστασιά της.Όλα εδώ είναι πιο ήρεμα αλλά και πιο έντονα, πιο ήσυχα αλλά συγχρόνως και πιο ζωντανά και αν και όλα κυλούν γρήγορα εδώ πάντα είναι λίγο πιο...χαλαρά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου