Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ;



Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και ξεκινάει επισήμως η δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει το Πάσχα με το βάψιμο των αυγών, τις λαμπάδες, τους σοκολατένιους λαγούς και φυσικά την τηλεοπτική σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», που έχει χαραχθεί σε όλους ανεξαιρέτως. Από πού όμως προήλθαν όλα αυτά; Ποια είναι τα πιο περίεργα έθιμα; Και τελικά τι δεν γνωρίζουμε για το Πάσχα;

Γράφει η ΦΑΙΗ ΟΥΖΟΥΝΗ




Για να ακριβολογούμε , ιστορικά ο εορτασμός της Μεγάλης Βδομάδας τοποθετείται  ένα χρόνο μετά την σταύρωση του Χριστού. Επίσημα γραπτά , που αναφέρονταν σε τέτοιου είδους τελετουργικά , εμφανίστηκαν τον 4ο αιώνα μετά Χριστών. Ενώ το 325 μ.Χ η Ά Οικουμενική σύνοδος αποφάσισε  ο Πάσχα να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.



Το Πάσχα έχει ταυτισθεί  με συγκεκριμένα ήθη και έθιμα. Μπορεί στην Ελλάδα να γνωρίζουμε το  κερκυραϊκό έθιμο , που αμέσως μετά την πρώτη, κρυφή Ανάσταση , οι κάτοικοι της Κέρκυρας ρίχνουν από τα μπαλκόνια τους τα μεγάλα πήλινα δοχεία, γεμάτα με νερό, δεν γνωρίζουμε όμως πως γιορτάζουν οι άλλες χώρες. Στο Saalfeld της ανατολικής Γερμανίας, στολίζουν δέντρο το Πάσχα. Περίπου 50 χρόνια πριν, η γνωστή οικογένεια Kraft ξεκίνησε να στολίζει ένα πασχαλινό δέντρο με 9.000 πασχαλινά αυγά. Έκτοτε, το έθιμο καθιερώθηκε.  Από την άλλη , στην Ελβετία στολίζουν πηγάδια. Το έθιμο αποτελεί φόρο τιμής στο δώρο της φύσης , το νερό. Ενώ στη βόρεια Νορβηγία λύνονται οι πιο μυστηριώδεις υποθέσεις φόνων.


Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί από πού προέκυψαν τα σοκολατένια αυγά. Και όμως, το πρώτο σοκολατένιο αυγό έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα φτιάχτηκε στη Γερμανία το 19ο αιώνα. Αρκετά πρόσφατα. Το μεγαλύτερο σοκολατένιο αυγό φτιάχτηκε το 2011 στην Ιταλία. Είχε ύψος 10,4 μέτρα και ζύγιζε 7.200 κιλά. Επίσης ,κάθε χρόνο παράγονται σε ολόκληρο τον κόσμο 90 εκατομμύρια σοκολατένιοι πασχαλινοί λαγοί.


Το έθιμο του να χαρίζουμε αυγά ο ένας στον άλλο το Πάσχα είναι έθιμο προ Χριστού. Υπήρχε στις παραδόσεις των Περσών, των Αιγυπτίων, των των Γαλατών, των Ρωμαίων και των Ελλήνων. Γιατί για τους λαούς αυτούς το αυγό είναι σύμβολο της ζωής.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οι κάτοικοι τσουγκρίζουν τα αυγά στην εκκλησία, 
αμέσως μετά την Ανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου