Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ





Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί ή ακούσει συζητήσεις, γύρω από το θέμα της ψυχολογίας των σκύλων.  Αν έχουν συναισθήματα, αν αντιλαμβάνονται φωνές και καταστάσεις και πως τελικά καταφέρνουν με έναν περίεργο τρόπο να επικοινωνούν με τον άνθρωπο.

ΦΑΙΗ ΟΥΖΟΥΝΗ


Αφορμή αυτού του ζητήματος είναι το βιβλίο   "μιλώντας με το σκύλο σας. Σήματα ηρεμίας" της διάσημης Νορβηγίδας εκπαιδεύτριας και ειδική στη συμπεριφορά σκύλων Turia Ruggas. Στο βιβλίο της κάνει λόγο για τον κώδικα σώματος, που χρησιμοποιούν τα σκυλιά ή αλλιώς τα σήματα ηρεμίας τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει , ενδεικτικά μερικά από τα σήματα είναι το χασμουρητό , που δηλώνει όχι μόνο νύστα, αλλά και άγχος, η ακινησία, το γρήγορο ανοιγόκλεινα των ματιών, το γύρισμα  του κεφαλιού και το γλείψιμο της μύτης, που δείχνει ότι ο σκύλος βρίσκεται σε αμηχανία και θέλει να ξεφύγει από μία κατάσταση, που δεν του αρέσει. Το πιο αναγνωρίσιμο σήμα είναι από όλους είναι το κούνημα της ουράς, το οποίο δεν υποδηλώνει μόνο πάντα χαρά. Όταν η κίνηση της ουράς είναι δεξιόστροφη σημαίνει ενθουσιασμός και όταν είναι αριστερόστροφα δηλώνει θλίψη ή επιφυλακή. Σε αυτή την παρουσίαση σημάτων , μια έρευνα από Ιάπωνες ερευνητές του πανεπιστημίου του Τόκυο, συμπληρώνει ότι τα σκυλιά επικοινωνούν και με τα μάτια. Μόνο η αλεπού, ο λύκος και ο σκύλος έχουν αυτή τη δυνατότητα. Τα σκυλιά έχουν την ικανότητα να ανταποκρίνονται στις ενέργειες των ανθρώπων, γιατί τα ίδια το επιθυμούν.  H εκπαιδεύτρια Λίνα Μαυρίδου τόνισε ότι σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία των σκύλων έχει ο τόνος της φωνής, η όποια του απευθύνεσαι. Έχει αποδειχθεί, έπειτα από μελέτες του καθηγητή νευρολογίας της Ατλάντας Gregory Berns, ότι τα σκυλιά χρησιμοποιούν το ίδιο τμήμα εγκεφάλου που χρησιμοποιούν και οι άνθρωποι.


Είναι δύσκολο πολλοί άνθρωποι και κυρίως εκείνοι που δεν συναναστρέφονται με ζώα και ειδικότερα με σκυλιά, να καταλάβουν το πως το σκυλί αισθάνεται και πως επικοινωνεί. Ο σκύλος , ειδικά άμα το έχεις από κουτάβι, είναι σαν να μεγαλώνεις ένα μωρό. Έχει ακριβώς  τις ίδιες ανάγκες, Τη βόλτα, το φαγητό, τη φροντίδα και τη στοργή. Δένεται μαζί σου και σε θεωρεί οικογένεια του. Είναι γνωστό ότι η φύση του σκύλου είναι ανθρωποκεντρική και χαρακτηρίζεται από αγελαία ένστικτα. Δεν είναι τυχαίο που είναι τόσο πιστός, σε σημείο που θα λέγαμε εξαρτάται από εσένα. Υπάρχει από την πλευρά του μια υπέρμετρη αγάπη, που μπορεί να παρομοιαστεί με τα συναισθήματα του ερωτευμένου. Το ένστικτο που έχει ο σκύλος τον βοηθάει να καταλάβει την χαρά αλλά και την στεναχώρια του ανθρώπου. Με τον καιρό αναπτύσσει με το αφεντικό του, έναν κώδικα επικοινωνίας. Ακούγεται πολύ περίεργο, που παρόλο που δεν έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν μέσω της φωνής, καταφέρνουν με διάφορα "σινιάλα", να πουν στον άνθρωπο αυτά που θέλουν. Άλλωστε αυτή είναι και η μαγεία της φύσης.
Για αυτό αν δεν είσαι πλήρως συνειδητοποιημένος, ότι μπορείς να προσφέρεις σε έναν σκύλο, μην μπεις στη διαδικασία να το μεγαλώσεις. Γιατί, όπως αποδεικνύεται είμαστε διαφορετικά πλασμένοι, από τα σκυλιά, αλλά τελικά μοιάζουμε πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου